Pages

Tuesday, May 13, 2014

Terengganu bergolak lagi

Tarikh 13 Mei sepatutnya menjadi teladan kepada semua pihak. Tapi tidak bagi Najib Razak yang menukar pimpinan kerajaan Terengganu, akhirnya menimbulkan keributan apabila bekas Menteri Besar, Ahmad Said dan dua ADUN keluar UMNO dan menjadi ADUN BEBAS untuk sehari dan menyertai semula UMNO kerana alasan memperjuangkan kepentingan Melayu dan Islam.

 Orang yang keluar UMNO akhirnya kembali menyertai parti. Alasan: mereka terkejut pertukaran pimpinan negeri sehingga buat keputusan yang tidak waras.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memantau perkembangan politik di Terengganu selain bersiap sedia menghadapi kemungkinan diadakan pilihan raya negeri.

 Terengganu sebuah negeri yang luas iaitu mempunyai 32 Dewan Undangan Negeri. Buat lawak tidak menguntungkan rakyat.  Terengganu menjadi tumpuan susulan peletakan jawatan Datuk Seri Ahmad Said sebagai Menteri Besar 13 Mei lalu, selain turut mengisytiharkan keluar UMNO dan menjadi Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Bebas bagi kerusi Kijal.


Turut mengikut jejak Ahmad ialah Ghazali Taib (Ajil) dan Roslee Daud (Bukit Besi).
Berikutan perkembangan terbaharu itu, BN untuk seketika mempunyai 14 daripada 32 kerusi DUN Terengganu, PAS (14), PKR (1) dan Bebas (3).  Roslee pada sebelah petangnya membuat keputusan sebalik untuk kekal dalam BN dan UMNO. Dia mempunyai watak lawak yang sesuai dengan cerita ketuanan Melayu. Ahmad
Said dan Ghazali juga akhirnya akur untuk memperjuangkan UMNO dan berjuang bersama    Adun Seberang Takir,  Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman dilantik sebagai Menteri Besar Terengganu yang baharu.

Banyak drama baru akan muncul beberapa jam lagi. Kita harap kepentingan rakyat, Melayu dan Islam tidak diabaikan. Siapa pun yang tadbir Terengganu, hakikat negeri berkenaan sebagai kawasan paling miskin di Malaysia perlu dinafikan.

Rakyat berhak mempersoalkan sejauh mana orang politik akan kekal dengan jenaka mereka dan sejauh mana jawatan dan habuan kewangan boleh mengikat kesetiaan seseorang.

Walaupun kononnya krisis sudah berakhir, kita yakin kesannya masih ada. Ia boleh jejaskan harapan UMNO dan BN pada pilihan raya umum akan datang. 

No comments: