Pages

Sunday, August 12, 2012

Royalti minyak bom jangka politik Kelantan

Datuk Seri Najib Razak lawat Kelantan 5 Ogos lalu dan memberi jaminan  kerajaan Pusat sentiasa adil terhadap semua negeri.

 “Kerajaan pusat tidak pernah menafikan hak rakyat Kelantan  termasuk dalam isu tuntutan bayaran tunai daripada hasil petroleum,” katanya ketika  berucap pada majlis berbuka puasa  di Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Perdana di Bachok.

Kerajaan Pusat menubuhkan sebuah   Jawatankuasa Khas yang  dipengerusikan bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad  untuk mengkaji royalti minyak.

Bagi kebanyakan rakyat Kelantan, isu royalti minyak  menjadi api dalam sekam.  Walaupun mereka mungkin ahli UMNO, tapi isu royalti menjadi bahan politik yang sentiasa hangat.

Lebih malang bagi kebanyakan penceramah UMNO dan Barisan Nasional (BN) kerana mereka terpaksa berdepan secara langsung dengan PAS  yang mempolitikkan isu royalti minyak.

Pada hari  ini apa saja laporan media perdana sukar  dipertahankan. Media baru, ceramah politik dan khidmat pesanan ringkas (SMS) mempunyai daerahnya sendiri di Kelantan. Isu royalti minyak diperdebat secara terbuka, hatta di majlis berbuka puasa, mahupun selepas solat sunat tarawih.
Kerajaan Kelantan pimpinan PAS mahukan jawatankuasa kuasa khas royalti minyak  menyelesaikan tugas lebih cepat iaitu tiga bulan daripada enam bulan yang dicadangkan Najib.

Mereka  mencurigai tindakan Putrajaya   sebagai langkah untuk BN memenangi pilihan raya umum.
Ahli exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa  mempersoalkan masa penubuhan jawatankuasa khas  dan tempoh enam bulan yang diberikan untuk menyelesaikan kajian dan bertanya apakah ini hanya bertujuan  memberikan kelegaan kepada rakyat Kelantan menjelang pilihan raya  yang semakin hampir.

Jika pilihan raya diadakan dalam tempoh sebelum jawatankuasa  membuat laporan dan seterusnya menunggu  pertimbangan Kabinet atas rekomendasi jawatankuasa ini, keputusannya boleh menjadi seribu kemungkinan.

Kecurigaan Kelantan terhadap Pusat adalah gambaran krisis dua hala yang tidak akan reda. PAS mentadbir Kelantan sejak 1990. Selama 22 tahun sebahagian masyarakat menganggap  Kelantan dianaktiri dan terlepas daripada projek pembangunan  prasarana.   

Sehingga kini Kelantan  tidak mempunyai rangkaian lebuh raya selesa berbanding negeri lain. Kewujudan Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan (JPPK)  sejak  1 Januari 1991  tidak banyak menampakkan hasil.

JPPK  dianggap sebagai agensi Pusat  untuk menyelaraskan projek pembangunan menerusi  pihak tertentu, bukan kerajaan negeri.

Masyarakat menganggap JPPK  mengambilalih  tugas   Pejabat Kemajuan Negeri Kelantan sebagai agensi utama menyelaras dan memantau pelaksanaan  projek pembangunan Persekutuan.
PAS pernah menyertai BN pada 1974   selepas menjalin kerjasama pada 1973. Bagaimanapun hubungan dua hala antara PAS dan UMNO sentiasa membara.    Krisis politik berlaku pada 1977 apabila   berlaku percanggahan di antara Presiden PAS, Tan Sri Asri Muda dengan Menteri Besar,    Datuk Muhammad Nasir. Asri mendakwa Muhammad pro-UMNO dan menjalankan tugas mengikut telunjuk Kuala Lumpur.

Ketegangan memuncak apabila demonstrasi bertukar rusuhan  pada 24 September 1977 di Padang Merdeka, Kota Bharu. Rakyat membantah  kumpulan pro-Asri yang dikenali   ‘Kumpulan 20’. 
  Muhammad  digulingkan daripada  jawatan Menteri Besar menerusi  usul  tidak percaya yang diketuai Datuk  Ishak Lutfi Omar  sebagai   ketua ‘Kumpulan 20’  pada sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan.

 Pada 19 Oktober 1977 satu lagi demonstrasi  berlaku membabitkan  20,000 rakyat  yang berarak  dari Padang Merdeka ke Pejabat Setiausaha Negeri. Perintah berkurung  diisytiharkan  pada jam 3.15 petang dan berterusan selama 24 jam.

Keadaan yang   tidak stabil memaksa Pusat mengisytiharkan perintah darurat. Pentadbiran negeri
digantung dan Majlis Gerakan Negeri (MAGERAN) diperkenalkan di Kelantan  yang memaksa aktiviti politik dibekukan.

Niat Pusat untuk mengamankan keadaan di Kelantan dianggap sebagai rampasan kuasa. PAS tidak dapat mendekati rakyat. Pemimpin PAS dalam Kabinet  Pusat pula terpaksa letak jawatan,  kecuali  Datuk  Hasan Adli memilih untuk kekal mesra BN.

Asri bantah  Akta Darurat  yang dibentangkan  Perdana Menteri  ketika itu, Tun  Hussein Onn di Dewan Rakyat  pada 19 Oktober 1977  yang mengakibatkan  demokrasi digantung dan ditadbir secara ’de facto’   menerusi MAGERAN yang diisytiharkan pada 8 November 1977.

Sehingga kini kesan lama masih diperkatakan di Kelantan. Isu royalti minyak  bukan lagi membabitkan urusan kewangan  dan sempadan, bahkan dianggap medan pertarungan kuasa dua kumpulan siasah.

Pendirian Tengku Razaleigh Hamzah dan Tan Sri Annuar Musa semakin menjadi  perhatian umum. Mereka  tidak mahu  rakyat menjadi mangsa apabila undang-undang diperalatkan. Lebih malang apabila politik membataskan kewarasan.

Tentunya perkembangan di Kelantan akan berterusan. Drama dan intrignya bakal mencorakkan kerancakan  warna politik di kawasan  majoriti Melayu. Najib tentunya lebih memahami kehendak setempat! - Berita Harian 11 Ogos 2012

No comments: