Pages

Saturday, October 31, 2009

Bahasa Inggeris untuk dua ketul ayam, kentang goreng, Pepsi

PERLUKAH berbahasa Inggeris semata-mata untuk menempah bufet juadah berbuka puasa di hotel lima bintang? Perlukah juga bahasa penjajah untuk memesan dua ketul paha ayam, kentang goreng dan segelas Pepsi di restoran makanan segera?
Ketika menempah tiket penerbangan di kaunter syarikat pesawat nasional, kita diajukan pertanyaan dalam bahasa Inggeris. Dalam pesawat pula, pramugari menuturkan bahasa Melayu sebagai bahasa kedua, itu pun dengan loghat yang luar biasa. "Thuan-thuan dan phuan-phuan, sila phakaai thali phinggan keleddar...!"

Apakah ini citra wajah Malaysia yang diperjuangkan oleh sebuah bangsa yang sudah setengah abad merdeka? Apakah Malaysia seperti negara membangun di Afrika, Amerika Latin dan Asia yang masih dihinggap sindrom rendah diri dan meyakini bahasa peribumi tidak bernilai, kolot dan memalukan?

Apakah kita yakin bahawa kualiti bahasa Melayu masih rendah, tidak pernah meningkat dan sering dipertikaikan? Persoalan ini amat wajar dilontarkan ketika negara menyambut kemerdekaan ke-52 tahun, martabat bahasa Melayu (sekarang sengaja ditukar bahasa Malaysia) masih dipertikai nilai ekonomi dan sosialnya.

Status bahasa Melayu amat terpinggir di negaranya sendiri. Walaupun setengah abad penjajah meninggalkan negara ini, bahasa Melayu masih dianggap pinggiran. Yang banyak memperkatakan bahasa Melayu hanya kalangan ilmuwan, sasterawan dan ahli bahasa. Golongan politik, ahli korporat, pentadbir dan pejuang hak asasi manusia lebih banyak berselindung di sebalik agenda masing-masing.

Jika memandu di kawasan segi tiga emas di Kuala Lumpur, papan iklan dan paparan skrin elektronik begitu ketara mengutamakan bahasa Inggeris. Bahasa Melayu, kalau adapun sekadar ada-ada saja. Bahasa Inggeris sentiasa mengambil tempat sebagai bahasa utama dunia.

Jika kita mahu Malaysia seiring di pentas global, kehadiran bahasa Inggeris tidak boleh dielakkan. Ia memberi nilai tambah dan mengisi keperluan dalam apa bidang sekali pun. Usaha memperkasakan bahasa Melayu bukan bermakna mempertikaikan kepentingan bahasa Inggeris. Bahasa Inggeris amat perlu sebagai wadah pengucapan sejagat yang perlu dipelajari dan disebarluaskan. Bahasa Inggeris kaya dengan sejarah dan nilai ekonominya yang tersendiri. Tidak wajar mempertikaikan kehadiran bahasa Inggeris yang menjadi bahasa utama di skrin komputer dan pusat teknologi dunia.

Bagaimanapun bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan milik asal Tanah Melayu perlu didaulatkan. Merendahkan kedaulatan bahasa peribumi hanya mencalar nilai sejarah yang wujud ribuan tahun di Nusantara.

Hari ini setengah bilion penutur bahasa Melayu di Asia Pasifik hingga ke Afrika Selatan. Tanpa sedar pengguna bahasa Melayu merata di perairan Selat Melaka, Laut China Selatan, Teluk Siam, Selat Sunda hingga ke Afrika dengan pelbagai pengubahsuaian dan penerapan nilai setempat.

Memartabatkan bahasa Melayu ada kaitan dengan jati diri dan sistem sosial. Justeru, usaha mendaulatkan bahasa sendiri sepatutnya bukan halangan di Malaysia. Dasar pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) sepatutnya tidak berlaku. Tidak ada mana-mana negara yang beradat dan beradab tergamak meminggirkan bahasa sendiri untuk dua subjek penting itu.

Kini tarikh sebenar pemansuhan PPSMI masih misteri. Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said sudah memberi amaran akan wujud penghinaan berterusan terhadap bahasa ibunda apabila 2017 dijadikan tarikh terbaru penggunaan bahasa Melayu sepenuhnya untuk subjek Sains dan Matematik. Kenyataan terbaru Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom berhubung pemansuhan dasar itu akan terus menggusarkan banyak pihak.

Jurang pencapaian antara sekolah bandar dan luar bandar dalam mata pelajaran Sains dan Matematik semakin melebar sejak 2003.

 Jika masalah dan halangan sudah begitu ketara, amat nyata PPSMI tidak perlu wujud dan wajar dijadikan sejarah hitam sistem pendidikan negara. Kita tidak perlu menunggu tarikh yang lama untuk terus melihat kegagalan demi kegagalan dalam dua subjek penting itu. Jika sebelum ini hanya enam bulan digunakan untuk menukar subjek Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris, kenapa tidak enam bulan pula digunakan untuk memartabatkan semula bahasa Melayu sebagai pengantar penting di sekolah?
Membicarakan isu bahasa dan kemerdekaan ada waktunya melelahkan. Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) sendiri pernah mencatatkan kelantangan era Tan Sri Syed Nasir Ismail yang begitu tegas menentang usaha meleburkan bahasa Melayu.

Syed Nasir bukan sekadar menjerit, bahkan menggunakan segala upaya yang ada untuk memperkasakan bahasa Melayu ketika isu Rang Undang-undang Bahasa Kebangsaan (1967) hebat diperkatakan. Malangnya DBP kini bagai hilang taring untuk bersuara isu bahasa. Kecuali seorang dua yang lantang, kita mengharapkan majalah terbitan DBP turut menyatakan pendirian isu PPSMI. Mereka perlu belajar bagaimana insan seperti Syed Nasir sanggup melupakan kedudukan demi bahasanya.

Hari ini, ketika merayakan kemerdekaan pada Ramadan, amat wajar kita merenung penutup ucapan Allahyarham Tan Sri Asri Muda, tokoh Pas yang juga ketua pembangkang di Parlimen ketika menentang Rang Undang-undang Bahasa Kebangsaan (1967) di Dewan Rakyat pada Mac 1967 di depan Perdana Menteri, Allahyarham Tunku Abd Rahman:


"Akhirnya , Tuan Yang Dipertua, saya  berani menyatakan di sini bahawa tentulah bangkangan yang saya kemukakan ini akan ditindas atau akan dikalahkan dengan jumlah kepala-kepala penyokong kerajaan dalam Dewan ini nanti, tetapi, Tuan Yang Dipertua, biarlah sejarah mencatatkan bahawa kelulusan rang undang-undang ini adalah tambahan daripada dosa-dosa jenayah politik  Umno... yang telah begitu banyak untuk diadili oleh mahkamah sejarah keturunan bangsa Melayu yang akan datang kelak" (KERANDA 152: Halaman 20) - Berita Harian, 7 September 2009

No comments: