Pages

Monday, May 31, 2010

Perang siber ancam masa depan manusia

(Media baru disalah guna demi penuhi kebebasan peribadi)

ISU media baru sentiasa lunak diperkatakan. Penulis blog dan pengendali laman web kerap menjadi tumpuan kerana keteledoran mereka bertindak melanggar batas hukum dan susila masyarakat. Walaupun sebahagian besar bertindak wajar dan memanfaatkan teknologi maklumat pada era pasca perang dingin, ada juga yang menyalahgunakan internet untuk tindakan kurang wajar.


Terbaru, seorang kerani bank menjadi individu pertama disabitkan kesalahan menggunakan aplikasi lucah menerusi internet bagi tujuan komersial, didenda RM30,000 atau enam bulan penjara jika gagal membayar denda oleh Mahkamah Sesyen Klang pada 27 Mei lalu.

Hakim Slamat Yahya menjatuhkan hukuman terhadap Tajulzairi Tajuddin, apabila dia mengaku bersalah terhadap pertuduhan menggunakan perkhidmatan aplikasi internet dengan alamat IP 112.137.162.108 di laman web http://www.wanitamelayu2.com/login dengan memberikan komunikasi lucah bagi maksud komersial.

Dia melakukan kesalahan itu di Aras 1, Jabatan Kawal Selia Kandungan, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Off Persiaran Multimedia, Cyberjaya, Sepang, 10 Jun tahun lalu. Sepanjang beroperasi bermula Januari sehingga Jun tahun lalu, Tajulzairi memperoleh pendapatan antara RM2,000 ke RM3,000 dan jumlah pelanggannya melebihi 100 orang.

Tajulzairi didakwa mengikut Seksyen 233 (2)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara sehingga setahun atau kedua-duanya dan boleh juga didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

Sebelum ini beberapa penulis blog menghadapi tindakan undang-undang angkara tulisan mereka. Seorang belia 29 tahun ditahan di Kelantan selepas tulisan dalam blognya menghina Almarhum Sultan Johor, Sultan Iskandar dan kerajaan negeri. Selepas dua hari menyembunyikan diri, penulis blog Adukataruna, akhirnya ditahan polis di sekitar Kota Bharu, sebelum dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar. Dia disiasat mengikut Seksyen 233(3) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Pada 0gos 2008, penulis blog Penarik Beca, Abu Bakar Mohd Rashid, ditahan kerana meletakkan gambar anjing pada logo Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam blognya yang disifatkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan sebagai satu penghinaan kepada pasukan itu dan cubaan menghasut orang ramai supaya membenci polis.

Penulis dan pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin pula ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada September 2008 kerana didapati boleh mengganggu dan mengancam keselamatan serta ketenteraman awam, tetapi dibebaskan dua bulan selepas itu kerana penahanannya diisytiharkan tidak sah.

Raja Petra juga menghadapi tuduhan memfitnah tokoh negara. Bagaimanapun, penulis blog itu kini dikatakan melarikan diri ke London dan meneruskan ‘serangan’ di luar negara.

Seorang lagi penulis blog Kickdefella, Syed Azidi Syed Abdul Aziz ditahan mengikut Akta Hasutan pada September 2008 kerana membuat cadangan di laman blognya supaya bendera Malaysia dikibarkan secara terbalik ketika menyambut ulang tahun kemerdekaan negara.

Kebanyakan mereka yang dikaitkan di atas tidak mempunyai latar belakang kewartawanan dan perundangan. Mereka menjadikan blog sebagai senjata untuk menulis apa saja, termasuk menghina dan mencerca peribadi orang lain, termasuk insan yang sudah meninggal dunia.

Hari ini internet sudah menjadi perayaan sejagat. Sesiapa saja boleh menulis blog dan mencatat apa saja yang dirasakan tidak secocok dengan jiwa mereka. Anak Menteri Besar Kelantan juga menulis blog dan mempertikaikan pihak yang menegur keluarganya. Ada juga penulis blog berasakan mereka kebal undang-undang dan mampu bertindak di luar batasan kemanusiaan.

Mengikut laporan, 500 blog baru wujud di sebalik Tembok Besar China setiap sejam dan 35 blog menjenguk pembaca di kawasan Alaska, tanpa menghiraukan keadaan cuaca serta politik setempat.

Di negara kita pula, sebanyak 60 peratus daripada penduduk di Lembah Klang memiliki jaringan internet dan 10 peratus penduduk di Pantai Timur mempunyai sekurang-kurangnya sebuah komputer peribadi.

Angka ini membuktikan rakyat semakin celik teknologi maklumat, walaupun mungkin kurang jelas peruntukan undang-undang dan akta hasutan yang melingkari perbuatan bertentangan undang-undang.

Malang sekali kemudahan internet dan media baru disalahgunakan untuk penyiaran dan penyebaran kandungan yang tidak bermanfaat. Hari ini beberapa laman web lucah bertebaran dan mudah dimasuki sesiapa saja. Bayangkan jika anak berusia tujuh tahun melihat kandungan yang tidak sepatut dengan usia mereka.

Beberapa negara Asia termasuk China, Pakistan dan Iran menyekat kandungan yang dianggap bertentangan dengan keperluan setempat. Walaupun menimbulkan polemik, tindakan itu dianggap sebagai mempunyai unsur politik kerana beberapa isu dalaman semakin banyak tersebar menerusi media baru.

Di negara kita pula ada tokoh yang menyarankan supaya penapisan internet untuk mengelakkan penyebaran bahan lucah dan hasutan. Bagaimanapun isu ini sudah menjadi polemik politik kerana media baru sering dianggap bebas berbanding media tradisional yang dikaitkan dengan parti pemerintah.

Ada juga yang menyarankan supaya dilakukan penapisan peribadi bagi memastikan sesuatu kandungan di media baru boleh dimasuki atau tidak. Saranan ini tentunya juga tidak menyelesaikan masalah kerana penapisan peribadi sering diselewengkan oleh keperibadiannya sendiri.

Isu internet, blog dan laman sembang sosial akan terus hangat diperkatakan kerana ia semakin dekat dengan naluri manusia sejagat dan sudah menjadi milik peribadi semua pihak.

Semakin banyak kita berhujah isu media baru dan kebebasan peribadi, semakin terserlah liku-liku yang semakin rakus di depan: Mungkinkah perang siber bakal menentukan nasib dan jati diri umat Islam sejagat? - Berita Harian, 31 Mei 2010

No comments: