Pages

Monday, January 16, 2012

Kita masih tidak banyak membaca

MUNGKIN kita berbangga   pencapaian fizikal  dengan  deretan bangunan pencakar langit, profesional dalam pelbagai bidang dan graf ekonomi seiring pencapaian siasah yang memberangsangkan.

Kita mungkin juga boleh mendabik dada kerana melahirkan  angkasawan negara, memiliki dua syarikat kereta nasional dan  industri berat membabitkan kepakaran anak tempatan.

Bagaimanapun mungkinkah kita berpuas hati dengan pengisian minda rakyat Malaysia?  Sejauh mana budaya membaca menjadi cara hidup kita? Apakah industri buku setanding dengan 28 juta jumlah penduduk? Buku yang tahap mana dibaca oleh anak Malaysia?  Karya popular dan picisan atau ilmiah dan informatif?
Kita harus terima hakikat negara yang maju ekonomi seiring kemajuan ilmu dan intelektual. Buku adalah pelengkap kemajuan.

Di  rumah jiran, kediaman kenalan dan ruang tamu sendiri, apakah buku berada di depan mata?
Lazimnya  sebahagian daripada  kita menghias rumah tamu dengan perabot mewah -- sofa dari Itali atau kerusi kayu jati dari Indonesia, sistem teater rumah dan High-definition television (TV HD) berjenama.  Buku tiada di rumah tamu, atau barangkali tersorok di bilik tidur sekian lama.

Budaya membaca belum lagi menjadi rutin di kalangan kita. Kajian membuktikan ramai yang membaca untuk dapatkan sijil dan ijazah, meninggalkan bahan bacaan apabila sudah berkerjaya.

Cara hidup kita berbeza dengan masyarakat negara maju walaupun kita sering klise dengan Wawasan 2020.

 Kita ada pesta buku setiap tahun namun budaya membaca masih rendah. Berbeza  pesta tahunan  di Edinburgh, London dan Frankfurt yang diadakan pada Mac dan Oktober yang bukan saja membabitkan jualan buku terlaris, juga mengekalkan suasana pembacaan.  Mereka juga mesra buku terpakai,  karya  terbuang yang dibaik pulih.

  Pesta Buku Edinburgh tidak pernah sunyi dengan  maklumat   'Bookstart' iaitu kempen pembacaan untuk kanak-kanak. 'Bookstart'   adalah  kempen  diiktiraf oleh organisasi perbukuan seperti International Board On Books For Young People (IBBY).   Ia  diguna pakai dipelbagai negara untuk melatih dan menggalakkan ibu bapa mendidik  anak  membaca  sejak usia bayi. Kita kurang  usaha sedemikian.

Mereka juga mempunyai  Oxfam --  peruncit buku lama yang terbesar di Eropah dengan jualannya lebih 11 juta  buku setiap tahun. Ada 750  kedai Oxfam di seluruh United Kingdom menjual buku dan lebih  100 buah daripadanya   kedai buku atau kombinasi kedai buku dan muzik. Buku yang dijual adalah hasil derma  orang ramai. Petugasnya pula tenaga sukarela!

Di Jepun pula budaya membaca sehangat sukan judo dan bola sepak  di kalangan rakyatnya. Di mana-mana saja buku menjadi teman sejati termasuk dalam tren selaju 250 kilometer sejam.

  Budaya membaca diamalkan seawal kanak-kanak di   ‘Hoiku-en’ atau ‘Yochi-en’ (tadika).  Mereka disogokkan dengan buku cerita yang dilengkapi halaman khas (lazimnya di  kulit  belakang)    dipenuhi gambar yang berulang  sebagai info ulangkaji kanak-kanak awal persekolahan. Setiap kali selesai membaca, kanak-kanak diarah mewarna gambar sebagai latihan minda.

Bagaimanapun  rakyat  Malaysia masih dikategorikan sebagai masyarakat yang kurang membaca. Mengikut kajian Perpustakaan Negara Malaysia (PNM),  kita  secara purata hanya membaca dua  buku setahun.
Berdasarkan statistik yang dikeluarkan  PNM, sebanyak 16, 044  buku diterbitkan pada 2008 berbanding 10 310  judul pada 2005.

Kajian  Profil Membaca Rakyat Malaysia 2005 pula  menunjukkan  secara purata, rakyat membaca hanya dua   buku setahun. Kajian  pada 2009 menunjukkan purata rakyat  berumur 10 tahun ke atas membaca sembilan hingga 12  buku setahun. Sebanyak  56,676  mendaftar sebagai ahli perpustakaan tempatan di seluruh negara pada 2010. Sebanyak  776,347 buku  dipinjam di PNM pada tempoh sama.  Bagaimanapun angka tersebut masih rendah kerana  lapan tahun terakhir  menjelang 2020, kita masih merangkak dan segan ilmu berbanding bangsa lain di Asia Timur. Di mana silap kita? - Berita Harian, 16 Januari 2012

  

No comments: