Pages

Sunday, January 01, 2012

Newt Gingrich penerus agenda Zionis

JANGAN terperanjat jika Newt Gingrich terpilih sebagai  Presiden Amerika Syarikat (AS) menggantikan Barack Hussein Obama yang semakin kurang sokongan Yahudi.

Berbeza tiga tahun lalu Obama mendapat sokongan Yahudi kerana sikap mesra Israel, kini Gingrich lebih keyahudiannya. Gingrich memuji Yahudi sebagai manusia suci dan negara  Palestin tidak wujud.
Ketika kempen merebut pencalonan Presiden Amerika Syarikat dari parti Republikan,  Gingrich memberi jaminan AS akan terus membantu Israel sebagai  negara berdaulat dan selamat daripada ancaman pengganas Islam.

Kenyataan tersebut meskipun mendapat bantahan pemimpin Islam   seluruh dunia,  Gingrich tetap bertegas bagi merintis laluan ke Rumah Putih.  

Televisyen kabel Amerika, The Jewish Channel, menyiarkan kenyataan Gingrich: “Ingat, negara Palestin tidak pernah wujud, ia sebahagian empayar Uthmaniyah.”

Gingrich sengaja memainkan isu Yahudi ketika Obama semakin kurang disenangi di Tel Aviv. Kenyataan Obama mengenai penempatan Yahudi di Tebing Barat menimbulkan kemarahan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.

 Pelobi Yahudi dari Virginia, Robert Copeland yang sebelum ini menyokong Obama mempertikaikan dasar AS yang kurang memihak kepada rejim Zionis.

Obama yang tertekan bagi menghadapi pilihan raya Presiden tahun depan terpaksa mengarahkan penasihat Yahudi, Penny Pritzker   menambah dana kempen.

  Beliau pernah melantik  Debbie Wasserman-Schultz sebagai Ketua Jawatankuasa  Nasional Demokrat (DNC) bagi meraih populariti  bangsa  Yahudi.  

Bagaimanapun Gingrich tidak keseorangan kerana media bertaraf  dunia memberi ruang terbanyak untuk menempatkan beliau ke Rumah Putih. Seperti lazimnya, pilihan raya Presiden AS sering ditentukan oleh kaum yang paling kecil jumlahnya (14 juta bangsa Yahudi) tapi paling berpengaruh di dunia. Mereka pelobi dan pendesak paling berkuasa hingga menentukan peralihan kuasa bukan saja di AS, juga perkembangan politik dan gerakan demokrasi di negara Arab sejak Disember  2010.

Sesiapa saja menyokong Yahudi bakal mendapat manfaat politik dan ekonomi.  Dunia berada di telapak kaki Yahudi.

Alan Symons   menulis buku The Jewish Contribution To The 20th Century  menyenaraikan 1,000  Yahudi  berpengaruh di dunia. Symons tidak saja menggariskan tokoh ilmuwan, diplomat, politikus, ahli ekonomi, sasterawan  serta budayawan tetapi juga samseng  terkenal seperti Bugsy Seigel dan Lois Buchalter. Tidak terkecuali  Michael Milken, peniaga ‘junk bond’ yang menyebabkan beberapa institusi kewangan New York hampir muflis.

Yahudi  terbabit secara langsung mencorak pemikiran massa.  Boris Pasternak, Joseph Brodsky, Albert Einstein,  Henry Kissinger, Milton Friedman,  Sigmund Freud,  Gary Kasparov, Peter Drucker,  Steven Spielberg, Harrison Ford, Paul Newman, Carl Bernstein,  Rupert Murdoch dan Larry King mempunyai pengikut yang besar.  Mereka ikon sepanjang zaman.

Pentadbiran AS sebelum ini mempunyai rekod  Zionis yang luar biasa. George W Bush yang memperkenalkan perang menentang keganasan dikaitkan dengan Yahudi. Beliau dibantu  Paul Wolfowitz, Elliot Adams, Douglas Feith, Dov Zekheim, Marc Grossman dan Richard Harris -- semuanya mempunyai pengaruh besar ke atas dasar Bush mengenai Israel, Afghanistan dan Iraq.

Kekuatan mereka dipelajari Gingrich. Justeru, kempen menyokong Zionis dilakukan secara terbuka bagi mencapai cita-cita siasah. Gingrich tentunya tidak keseorangan kerana selepas ini ramai lagi politikus di AS akan menggunakan isu Yahudi bagi meraih undi.

Tanpa Yahudi,  cita-cita politik seseorang akan terbantut. Begitu juga di Malaysia, apabila ada kalangan kita yang bersekutu dengan Zionis atas nama kebebasan, kedaulatan undang-udang dan hak asasi! - Berita Harian,  28 Disember 2011

No comments: