Pages

Wednesday, January 11, 2012

Media cetak bakal berkubur?

SEKUMPULAN siswa yang pada awalnya tenang tiba-tiba lebih serius apabila isu media baru dan penerbitan tradisional diperdebatkan. Benarkah media baru bebas dan media perdana ejen propaganda?
Apakah jangka hayat media cetak akan berakhir kerana internet  lebih mesra pengguna, relevan dan akrab Generasi Y dan X?

Seorang siswa pula  sinis mencelah: “Kami hormati  media, tapi kami mahu ruang menyalurkan suara generasi muda, politik kampus, bukan berita pesta konvokesyen dan pelantikan naib canselor saja!”

Isu media dan gerakan massa sudah lama diperkatakan.  Justeru, bukan luar biasa seminar media dan kebebasan di sebuah pusat pengajian meluaskan fokus kepada peranan pujangga  istana, sasterawan, seniman,  ulama  juga cendekiawan Melayu  menjulang tradisi berdialog, berhujah dan berdebat secara waras.

 Apabila akhbar Melayu pertama Jawi Peranakan lahir pada penghujung Abad ke-19, bermulalah tradisi persuratkhabaran yang membuka jendela baru pemikiran   Melayu. Kelahiran Al-Iman adalah  wahana ilmuwan Muslim progresif pada  1906. Walaupun isu Kaum Muda-Kaum Tua mendominasi ketika itu, namun wartawan, kolumnis dan penulis  memanfaatkan penerbitan massa untuk tujuan berinteraksi. Tradisi inilah yang melahirkan  Berita Harian, Berita Minggu atau sebelumnya Utusan Melayu.

Penulis seperti Rahim  Kajai,  Tan Sri A Samad Ismail, Datuk Usman Awang, Pak Sako, Said Zahari dan Datuk Melan Abdullah antara ikon dunia kewartawanan tempatan.

Mereka lahir bersama kemelut masyarakat. Mereka mendekati massa untuk menyemarakkan  semangat kemerdekaan ketika era penjajahan dan mengisi kemerdekaan selepas 1957.

Merekalah pendesak dan pengukir wacana bangsa. Mereka yang membentuk jiwa perpaduan dan menegur pemerintah ketika era konfrontasi, insiden 13 Mei 1969 dan pasca Dasar Ekonomi Baru. Mereka juga berperanan sebelum negara merdeka.

 Era penjajahan memberi ruang kepada petugas media menyemarakkan pemikiran massa dan menentang  kuasa imperialis Barat. Tidak sedikit wartawan yang menerima kesan penderaan seperti dialami Samad dan Said Zahari. Mereka dipenjara dan dihina,  namun akhirnya menjadi ikon kebebasan bermaklumat!

Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said menerusi novel Hujan Pagi secara sinis memaparkan kemelut kewartawanan yang mengalami era prasangka sepanjang zaman. Wartawan dan media dicurigai ketika era penjajahan, namun menghadapi tekanan menerusi pelbagai akta dan hukum selepas negara merdeka. Mereka dicurigai oleh bangsa sendiri!

Kehadiran media maya secara langsung mencabar sejarah dan tradisi media cetak pada 1998. Perkembangan politik dan isu moral seorang pemimpin mula bertebaran menerusi media baru. Blog, portal berita, e-mel, Facebook dan Twitter wadah yang memeranjatkan. Setiap berita tersebar hanya beberapa saat dan semua pihak bebas untuk memberi pandangan, menyokong atau menentang.

Dunia  hampir pasti berterima kasih kepada  pengasas Facebook,  Mark Zuckerberg  kerana membuka dimensi  baru  proses komunikasi sejagat.

 Jika sebelumnya media cetak, elektronik, laman web, blog dan portal berita lebih terarah kepada komunikasi sehala,  Facebook membenarkan hubungan banyak hala pada tempoh cepat tanpa sekatan.

Sesiapa saja boleh berhubung dan menyuarakan pendapat tanpa batasan. Belum pun sesuatu kes disebut di mahkamah,  media baru sudah meledak  dengan pelbagai maklumat, lengkap dengan pertuduhan dan pendakwaan.  Sesiapa saja berusaha menjadi hakim. Sesiapa jua berhak mendakwa ‘rakyat hakim negara’.

Pengguna Facebook di Malaysia kini mencecah hampir 12 juta orang, dengan kadar penembusan 69.91 pengguna internet. Laman SocialBakers.com melaporkan, Malaysia kini berada di tangga ke-17 pengguna Facebook paling ramai di dunia.

Teknologi maklumat secara   langsung menguji kewujudan media tradisional.  Ketika penduduk Malaysia   24.6 juta orang pada  2000, pengguna  internet  3.7 juta  dengan  kadar penembusan  15  peratus. Bagaimanapun pada 2010,  dengan 26.12 juta penduduk,     pengguna internet meningkat 16.9 juta orang dan      kadar penembusan  64.6 peratus. Ini menunjukkan     pertumbuhan pengguna internet tempoh  10 tahun meningkat  356.8 peratus.

 Perkembangan ini memberikan gambaran saingan media baru dan  tradisional semakin sengit. Hanya kewibawaan dan etika yang menentukan sesebuah media kekal! - Berita Harian, 11 Januari 2012

No comments: