Pages

Tuesday, October 02, 2012

Innocence Of Muslims dedah kelemahan umat Islam

Nakoula Basseley atau dikenali Sam Bacile sepatutnya berterima kasih kepada sebahagian besar umat Islam kerana memberi publisiti percuma kepada filemnya. Innocence Of Muslims hanya filem murahan yang tiada kualiti. Bacile bukan pengarah ternama apatah lagi penulis skrip yang meraih Anugerah Oscar. Dia hanya penyangak yang ada  kes penipuan perbankan.

Tiada siapa  peduli ketika dia memulakan penggambaran Desert Warriors kerana   tiada tarikan magis untuk diperkatakan. Ia sekadar cerita pahlawan padang pasir yang tidak sesuai lagi dengan selera semasa. Malah, wartawan hiburan di California pun menolak undangan sidang media kerana filem yang kemudian ditukar kepada Innocence of Muslims dianggap tiada  isu untuk dipaparkan.

  Innocence of Muslims hanya meletup apabila menerima bantahan umat Islam sejagat.  Bacile dianggap anti-Islam dan menjalankan agenda Yahudi untuk memburukkan Nabi Muhammad SAW. Jika tiada bantahan umat Islam, tiada siapa pun yang kenal Innocence of Muslims  apatah lagi menyebut nama pengarahnya.

 Bacile  tentu gembira kerana  latah umat Islam  menyebabkan filemnya jadi sebutan dunia. Lebih aneh, kemarahan itu menyebabkan umat Islam sendiri menjadi mangsa. Seramai 300 penunjuk perasaan bertempur dengan polis di Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Kaherah. Bukan Bacile atau  Yahudi yang cedera, tapi umat Islam. Seramai 224  cedera sejak keganasan tercetus.

  Seramai 5,000 merusuh di  Khartoum, Sudan dengan menyerbu Kedutaan Britain dan Jerman. Perusuh  cedera kerana bergaduh sesama sendiri selain bergasak dengan polis.
Lebih parah di Yaman,  ribuan penunjuk perasaan  merusuh menyebabkan seorang maut dan 15 cedera di luar Kedutaan AS.  

  Barangkali yang tidak beruntung bagi pihak AS adalah di Benghazi, timur Libya apabila dutanya, Chris Stevens dan tiga warganya terbunuh.

   Bantahan turut diadakan di  Palestin dengan ribuan  orang berkumpul di Genting Gaza, manakala ratusan yang lain berhimpun di Baitulmaqdis.

  Kumpulan penunjuk perasaan  bertempur dengan polis Israel di Baitulmaqdis. Ada yang  parah dan dipenjarakan rejim Yahudi. Yang untung dalam kes ini ialah Yahudi.

  Di Gaza pula penunjuk perasan mengibarkan bendera Hamas dan pergerakan Jihad Islam serta membakar  bendera AS sambil melaungkan slogan meminta AS dan Israel dihapuskan. Mereka menjadikan isu sebuah filem yang mungkin tidak pernah ditonton untuk menunjuk perasaan. Mereka bagai lupa nasib umat Islam di Palestin, Myanmar dan Thailand yang sentiasa ditindas.

  Moral ceritanya umat Islam mudah sensitif  jika penganut agama lain mencerca mereka secara terbuka. Tapi mereka mudah lupa betapa sesama sendiri bersengketa dan berpuak-puak.   Sejak pasca Perang Salib, tamadun Islam tiada lagi. Umat Islam yang kononnya mempunyai tamadun berabad sudah dipermainkan pihak lain. Banyak negara Islam menjadi bidak catur kuasa asing yang menjadikan fahaman feudal, sosialis, komunis dan kapitalis sebagai fahaman kepartian.

  Akhirnya polemik politik menjadi medan untuk menghina Islam dan hukum Allah itu sendiri. Ada yang mendakwa pejuang Islam tapi secara terbuka merendahkan hudud yang kononnya melahirkan masyarakat  tidak bertamadun, sedangkan syariat Islam memenuhi semua aspek pentadbiran, gerakan siasah, pembentukan akhlak dan tamadun manusia.

  Innocence of Muslims hanya sekelumit cabaran terhadap umat Islam sejagat. Cabaran lebih besar  membentuk jiwa Islam  dalam kalangan ummah sendiri.   Walaupun ada Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) yang kononnya menyatupadukan suara ummah, polemik   di sebalik tabir lebih memeranjatkan. Negara Islam  kaya bagai alpa membantu umat  kebuluran di Somalia dan Sudan.

Mereka juga abai isu Rohingnya walaupun pada masa sama bercakap soal Libya, Syria dan Palestin.
  Lebih lucu ketika Innocence of Muslims diperkatakan, restoran makanan segera dan minuman ringan keluaran Yahudi kekal laris di seluruh dunia.   Yahudi sudah berada di ruang tamu  kita menerusi TV yang menayangkan pelbagai filem dan siaran berita  Barat yang memberi tempat kepada musuh Islam itu. Kita lupa ancaman wujud dalam diri  sendiri! - Berita Harian, 2 Oktober 2012

No comments: