Pages

Tuesday, September 27, 2011

Facebook kuasa baru dunia

Pemimpin terpaksa dekati generasi X, Y, Z
 
DUNIA hampir pasti berterima kasih kepada  pengasas Facebook,  Mark Zuckerberg  kerana membuka dimensi  baru  proses komunikasi sejagat.

Jika sebelumnya media cetak, elektronik, laman web, blog dan portal berita lebih terarah kepada komunikasi sehala,  Facebook membenarkan hubungan banyak hala pada tempoh cepat tanpa sekatan.
Sesiapa saja boleh berhubung dan menyuarakan pendapat tanpa batasan. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung dengan ‘rakan maya’ secara santai. Ahli sukan, artis, sasterawan dan sesiapa saja bebas bersuara.


 Ketika membangunkan   Facebook, Zuckerberg yang dilahirkan  pada 1984 di New York sekadar mengharapkan jaringan itu untuk rakan siswa di Universiti  Harvard bagi berinteraksi di samping mengatur temu janji minum petang di kios ayam goreng  tidak jauh dari kampusnya. Hubungan maya sesama rakan akhirnya merebak  ke pusat pengajian lain -- Stanford, Dartmouth, Columbia, Cornell dan Yale. Akhirnya budaya Facebook  merebak ke seluruh dunia dan meruntuhkan kekebalan  ideologi di sebalik Tembok Besar China. Keadaan ini juga melonjakkan Beijing sebagai ekonomi kedua terbesar dunia selepas  Amerika Syarikat dan mengatasi pesaing Asia Timur --  Jepun yang menghadapi kemelut ekonomi, politik, krisis budaya dan bencana alam.

 Hari ini istilah dunia tanpa sempadan menjadi klise yang menakjubkan. Sesiapa saja boleh bercakap soal bola sepak, cuaca, temu janji, ideologi atau pergeseran politik. Belum pun rejim diktator tumbang di Tunisia, Mesir dan kini Libya, media baru sudah meledak di hati rakyat dengan pelbagai maklumat yang menakjubkan. Sebelum  Disember lalu, Mohamed Bouazizi hanya anak  jalanan yang tidak dipedulikan.  Dia hanya  mempunyai kenalan Facebook, bukan penguasa di istana  agam.

Bagaimanapun, aksi bunuh diri  bagai halilintar menyambar bangsa Arab yang kaya dengan  krisis  keamanan, kemanusiaan dan hak asasi. Sekali gus meletakkan nama anak  muda yang tidak dipedulikan sebelumnya sebagai ikon demokrasi. Rakyat yang selama ini terperangkap antara sistem  monarki pro-Barat dan diktator sosialis tentera, bangkit  memberontak. Mereka bukan saja memaksa Zine al-Abidine  Ben Ali meninggalkan Tunisia, juga meresahkan pemimpin  lain di Asia Barat dan Utara Afrika.

Pengguna Facebook dikaitkan dengan  generasi X, Y dan Z.   Don Tapscott dalam bukunya 'Grown Up Digital' meneliti  latar belakang generasi X,Y, Z yang mempunyai  latar  tersendiri. Generasi X lahir antara 1965 hingga 1976,  Generasi Y lahir antara 1977 hingga 1997, manakala Generasi  Z lahir selepas 1998. Mereka mempunyai citra tersendiri dan  berbeza antara satu sama lain.

Bagaimanapun, mereka disatukan dengan suatu ledakan  iaitu teknologi maklumat. Merekalah yang banyak mem punyai jaringan internet, kenalan Facebook dan twitter. Me reka jugalah yang kerap membawa laptop, ipad dan netbook serta  bertukar  pandangan dengan pelbagai pihak tanpa batasan. Mereka  menguasai maya dan merayakan kebebasan media baru.

Mereka juga terdedah dengan pelbagai ideologi, tayangan  filem, khidmat pesanan ringkas dan menghabiskan masa di  kafe siber, kopitiam, berani menyanggah pandangan yang  dianggap tidak sesuai. Mereka dianggap generasi internet,  manakala generasi sebelumnya iaitu Generasi Baby-Boomer  dan Pre Baby-Boomer   dikaitkan  media lama  seperti percetakan dan penyiaran.

 Bagi mana-mana ahli politik, menyelami hasrat dan keinginan generasi muda bakal melonjakkan saham siasah mereka. Najib menyedari hal ini dengan mendekati generasi muda ketika menghadiri konsert Suara Kami  anjuran sebuah syarikat penyiaran. Berkemeja T, santai dan spontan, Perdana Menteri tekun mengikuti persembahan yang tentunya bukan lagu ala retro  sesuai dengan zamannya.

Najib juga ketika hadir konti radio bercerita mengenai dirinya yang  dikejutkan dari tidur pada setiap  subuh oleh penggera iPhone  yang dikunci dengan lagu Karma  Chameleon nyanyian kumpulan  Culture Club yang   popular  pada 1980-an.

Beliau  yang baru mengenali perkataan ‘sempoi’ mengakui masa depan generasi muda terletak kepada kekuatan minda.  Kesungguhan mendekati generasi X, Y,  Z dan pengikut Facebook tentunya mempunyai tafsiran berbeza mengenai ideologi, tamadun dan  hak asasi. Dunia tentunya sunyi jika Zuckerberg tidak mencipta sesuatu yang amat diperlukan ketika manusia semakin menjarakkan perhubungan dan ahli politik semakin bersemangat untuk bersengketa! - Berita Harian, 27 September 2011

No comments: